Restauracje w Wiśle, czyli Kulinaria Beskidu Śląskiego – Wisła słynie głównie ze szlaków górskich, stoków narciarskich i Adama Małysza. Na przestrzeni lat jednak mocno się rozwinęła, w tym także oferując coraz to więcej pod względem gastronomicznym. Restauracje w Wiśle to już nie tylko karczmy z jadłem drwala!

Ryby
Regionalna kuchnia Beskidu Śląskiego, a tym samym restauracje w Wiśle mogą kojarzyć się z pełnym talerzem i ciężkimi potrawami, ale wcale takie być nie muszą. Przykładem mogą być restaurację, które serwują lokalne rybie przysmaki takie jak pstrągi górskie, złowione w lokalnym potoku. W Wiśle znajdują się przynajmniej dwie lokalne hodowle ryb. Mówi się że nie ma nic lepszego niż świeżo złowiony pstrąg z grilla!

>>NAJLEPSZA RODZINNA RESTAURACJA W REGIONIE<<

Dziczyzna
W Wiśle bez problemu znajdziecie restaurację serwujące dziczyznę – jelenia, sarnę czy dzika. Bez problemu skosztować można polędwiczki czy gulaszu z jelenia jak i kotleta schabowego czy pierogów z dzika. Bez wątpienia dziczyzna to tutejszy kolor, którego próżno szukać w restauracjach w centrum miast. Gratka dla amatorów i nie tylko kulinarnych!

Odmienne podejście
Powyższe przykłady to mała zachęta do odwiedzenia Beskidu Śląskiego nie ze względu na góry, ale także kulinaria i ofertę restauracji. W Wiśle są także restaurację, które dla swoich gości przygotowały zgoła odmienne podejście do serwowanych dań. Przykładem takiej restauracji będzie T-Bone Wine Bar & Steak House, która w 2017 została doceniona przez kulinarny przewodnik Gault&Millau. Jak mówi Szef Kuchni Przemysław Komajda „w poszukiwaniu własnego stylu kulinarnego, sięgnęliśmy nie tylko po to co najlepsze w regionie, ale też po uznane światowe klasyki. Dobieramy produkty tylko najwyższej jakości, bo zadowolony gość zawsze wraca. Nasze starania opłaciły się, bo to właśnie dzięki naszym gościom zostaliśmy wybrani najlepszą Restauracją na Podbeskidziu serwującą steki.” W ofercie T-Bone klasyki jak schabowy smażony na smalcu, lokalne oscypki z wędzonym boczkiem, śliwką kalifornijską i żurawiną, ale także steki – Angus czy właśnie T-Bone.

Jest wiele powodów by odwiedzić Wisłę – górski, kameralny kurort. Nawet w tak małym mieście znajdą się kulinarne perełki, które bez wątpienia warto odwiedzić.

Hotel Premium